Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου



  • 1
     
 Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου
 
Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου βρίσκεται στο Ροτσάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Καλύπτει την πρόσοψη ενός εμπορικού κέντρου σε επιφάνεια 1.262,85 μ2, γεγονός που του επέτρεψε να περιληφθεί από την Κυριακή στο βιβλίο Γκίνες με τα παράξενα ρεκόρ.
Ο κάθετος κήπος περιλαμβάνει 44.000 φυτά από περισσότερα από 220 είδη.
Η τεράστια αυτή φυτική πρόσοψη, που εγκαινιάστηκε το 2010, αποτελεί έμπνευση του αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Μπολάνι και εκτελέστηκε σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μονπελιέ, στη νότιο Γαλλία.
«Απαιτήθηκε ένας χρόνος για να φυτέψουμε τα φυτά σε ένα θερμοκήπιο και 90 ημέρες για να τα ανεβάσουμε στην πρόσοψη», εξηγεί ο αρχιτέκτονας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρόκειται για μία τάχιστη και πολύ πρακτική μέθοδο διότι χρησιμοποιήσαμε μικρά κυλινδρικά δοχεία. Ήταν σαν να κατασκευάζαμε ένα μεγάλο παιχνίδι ‘λέγκο’», πρόσθεσε.
Ο κήπος μπορεί να διατηρείται σε καλή κατάσταση χάρη στην ύπαρξη σφάγνου, ενός φυτικού υποθέματος που επιτρέπει την ανάπτυξη των φυτών ακόμη και χωρίς να υπάρχει χώμα.
Εκτός από τα αισθητικά χαρίσματα, η πρόσοψη αυτή έχει επίσης πρακτικές αρετές, καθώς επιτρέπει την θερμική μόνωση του εμπορικού κέντρου. Προστατεύοντας από τις ηλιακές ακτίνες, ο κήπος εξασφαλίζει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και τη μείωση της ηχορύπανσης από τον περιβάλλοντα χώρο.
Το εμπορικό κέντρο ζήτησε την εγγραφή του στο βιβλίο Γκίνες με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την κατασκευή του.
Ο κήπος του Ροτσάνο αφαίρεσε το προηγούμενο ρεκόρ από την πόλη της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο αμέσως μεγαλύτερος κάθετος κήπος, με επιφάνεια 844,05μ2.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου