Από τι κινδυνεύουν οι μορφωμένες γυναίκες;


Πιο ευάλωτες στην κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως δείχνουν έρευνες ειδικών επιστημόνων. 
Βρετανοί επιστήμονες από το London School of Economics (LSE) διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες απόφοιτοι πανεπιστημίων τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες. Ανάλογη σχέση βρέθηκε και στους άνδρες σε λίγο μικρότερο βαθμό.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε κατά μέσο όρο 13.000 γυναίκες 39 ετών, που είχαν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια εβδομάδα του 1970. Μελετήθηκαν οι σχολικές τους αποδόσεις, το επίπεδο ακαδημαϊκής δραστηριότητας, καθώς και οι απαντήσεις τους σε ευρέως χρησιμοποιημένα ερωτηματολόγια, που περιλάμβαναν ερωτήσεις όπως "Νιώσατε ποτέ ότι πρέπει να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που λαμβάνετε;" και "Ήπιατε ποτέ ένα ποτό νωρίς το πρωί για να μειώσετε το άγχος σας ή να απαλαγείτε από το hangover;". Όπως διαπιστώθηκε οι γυναίκες με πανεπιστημιακό πτυχίο είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν αλκοόλ τακτικά, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν προβλήματα αλκοολισμού.
 
Πιο αναλυτικά, γυναίκες απόφοιτοι ανώτερων εκπαιδευικών βαθμίδων ήταν 71% πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με εκείνες κατώτερων, ενώ αυτές με πανεπιστημιακό τίτλο ήταν 86% πιθανότερο. Επίσης, οι περισσότερο μορφωμένες γυναίκες είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόβλημα αλκοολισμού από ότι οι λιγότερο μορφωμένες, αλλά και εκείνες που είχαν μεγαλύτερους βαθμούς στο σχολείο είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
 
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υπάρχουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με τις αιτίες αυτών των αποτελεσμάτων, όπως:
1.Το γεγονός ότι αργούν να κάνουν παιδιά και αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς.
2.Εκτίθενται σε κατανάλωση αλκοόλ από τα φοιτητικά τους χρόνια
3.Έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και νυχτερινή διασκέδαση.
4.Εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο, κλπ.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine, είναι πιθανό να προβλέψει κάποιος από τους βαθμούς των πρώτων τάξεων του δημοτικού, τη σχέση των κοριτσιών με το ποτό στο μέλλον!!
 
Γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στο δημοτικό, έχουν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ σαν ενήλικες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, η πιθανότητα είναι η μισή, δηλαδή μόνο 49%. Ενώ άνδρες και γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στην ηλικία των 5 και 10 ετών έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρότερους βαθμούς.
 
Η μελέτη αυτή δίνει στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν εκτενέστερα. Η κατάχρηση αλκοόλ και ο αλκοολισμός μπορεί να έχουν πολλές άσχημες επιδράσεις στη ζωή και την υγεία ενός ατόμου (όπως ο καρκίνος, η κίρρωση, κλπ). Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όμως, μπορεί να έχει και πολλά οφέλη για την υγεία!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου