9 τρελές προβλέψεις που μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα ταξίδια μας







Τι κι αν οι παρακάτω προβλέψεις σου φαίνονται απίστευτες, αδιανόητες ή υπερβολικές; Έχουν...


τις πιθανότητες τους να γίνουν πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με έναν και μόνο στόχο: να αλλάξουν μια για πάντα τα ταξίδια μας, ελπίζουμε προς το καλύτερο.



1. Τα τρένα Maglev θα αντικαταστήσουν τα αεροπορικά ταξίδια









Πιθανότητα: 99%



Αρχικά να πούμε τι είναι ένα Maglev. Γιαπωνέζικο τρένο που κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 500χλμ./ώρα, αιωρούμενο λίγο πάνω από τις ράγες του, με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, το μέσο θα ξεπεράσει το αεροπλάνο ως νούμερο 1 επιλογή μετακίνησης. Το πότε είναι ένα άλλο θέμα, όμως υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιβατών.

2. Αντίο διαβατήρια





Πιθανότητα: 80%



"Μπορώ να δω το διαβατήριό σας, παρακαλώ;" Σύμφωνα με τους μελετητές, αυτή η κλισέ φράση που σε ρωτάνε πριν την αποβίβασή σου στο αεροπλάνο είναι πολύ πιθανό να είναι αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Τι θα τα αντικαταστήσει; Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιπ και τα βιομετρικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα είναι το μέλλον της ταξιδιωτικής σου ταυτότητας.

3. Διακοπές στο διάστημα





Πιθανότητα: 70%



Μπορεί για τους πλούσιους, ένα ταξίδι στο διάστημα να είναι ήδη εφικτό. Ο Ιταλο-Αμερικανός μεγιστάνας Dennis Tito, ο πρώτος "διαστημικός τουρίστας", χρειάστηκε να σκάσει 20 εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψει μαζί με τη ρωσική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2001. Πλέον όμως, παγκόσμιες εταιρείες (όπως οι Virgin Galactic, XCOR Aerospace και Space Adventures σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να το ψάξεις από περιέργεια) δίνουν την ευκαιρία και σε άλλους επίδοξους τουρίστες να ταξιδέψουν στο διάστημα. Και ναι, δε χρειάζεται να είναι στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του κόσμου.

4. Τα αεροσκάφη θα ταξιδεύουν χωρίς χειριστή





Πιθανότητα: 60%



Πιθανόν να έχετε ακούσει για μη επανδρωμένα τρένα… αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Ακούγεται σαν τρέλα, αλλά είναι ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές ότι θα συμβεί σε 50 χρόνια. Ισχυρίζονται ότι όταν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα γίνουν ευρέως διαδεδομένα, οι πολιτικές πτήσεις χωρίς χειριστές θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτά (θα) είναι ταξίδια.

5. Ξενοδοχείο με θέα από το διάστημα





Πιθανότητα: 50%



Πριν μιλήσαμε για διακοπές στο διάστημα, πού θα μείνει όμως ο επισκέπτης; Η ρωσική Orbital Technologies φρόντισε γι΄αυτό καθώς ισχυρίζεται ότι θα κατασκευάσει ένα διαστημικό ξενοδοχείο ή "Εμπορικό Διαστημικό Σταθμό", η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016, το οποίο θα φιλοξενεί μόνο μέχρι επτά άτομα ταυτόχρονα και δεν θα έχει… ντουζιέρες!

6. Τα αεροσκάφη θα έχουν διάφανες ατράκτους





Πιθανότητα: 40%



Λίγο τρομακτικό, ελαφρώς περίεργο και για πολλούς περιττό. Όχι όμως για την Airbus που πέρυσι έδειξε πώς σχεδιάζει το αεροπλάνο του 2050. Τα σχέδια περιλαμβάνουν διάφανο το ανώτερο τμήμα της ατράκτου, τεχνολογία "holographic" για παιχνίδια και ιδιαίτερα καθίσματα.

7. Ιπτάμενα αυτοκίνητα





Πιθανότητα: 40%



Αυτό πιθανότατα το έχεις ξαναακούσει. Μπορείς όμως να διανοηθείς ότι οι δρόμοι στη Γη θα μετατραπούν σε εναέριους; Η αμερικανική εταιρεία Terrafugia ισχυρίζεται πως θα είναι η πρώτη που θα το κάνει πραγματικότητα, βασιζόμενη στο προϊόν Transition, ένα διπλής χρήσης εναέριο όχημα- αεροπλάνο που κοστίζει 279.000 δολάρια. Η πρώτη παράδοση του οχήματος σε πελάτη, αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2012.

8. Πτήσεις όπου θα απαγορεύονται τα παιδιά





Πιθανότητα: 20%



Οι Malaysian Airlines ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι απαγορεύουν τα παιδιά κάτω των 12 ετών από ένα τμήμα του στόλου της των A380. Ο λόγος; Τα παράπονα των επιβατών για τη γκρίνια και τις φωνές των μικρών ταξιδιωτών. Οι ειδικοί πάντως δε συμμερίζονται αυτή την πρακτική, οπότε το θέμα ίσως να μείνει εκεί, ή να υπάρχουν και οι 2 επιλογές.

9. Τα αεροσκάφη θα τροφοδοτούνται από ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι





Πιθανότητα: 10%



Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε κάθε αεροπορικό ταξίδι μας είναι σε τραγικά επίπεδα, οπότε η λύση είναι μια, (ή και περισσότερες, αρκεί να είναι οικολογικές). Μία από τις προτάσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα είναι η χρησιμοποίηση... μαγειρικού λαδιού αντί του καυσίμου. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες όπως οι Etihad, Lufthansa και KLM πραγματοποιούν πτήσεις που λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συμβατικών καυσίμων και "βιοκαυασίμων". Φυσικά, τα εμπόδια είναι πολλά, έτσι οι πιθανότητες για μια ολοκληρωτική "πράσινη λύση" φτάνουν μετά βίας το 10%.



Ένα είναι το 100% σίγουρο. Με ό,τι κι αν... πετάμε στο μέλλον, το ταξίδι θα συνεχίζει να αποτελεί τρόπο (και ανάγκη) ζωής.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου