Τα 10 πράγματα που προκαλούν πονοκέφαλο!



Όταν ο πονοκέφαλος «χτυπήσει» συνήθως τρέχουμε να τον αντιμετωπίσουμε με ένα παυσίπονο.
Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο επιμένει. Μήπως πρέπει να μάθουμε να τον «αναγνωρίζουμε» για μπορέσουμε να αμυνθούμε;
Οι αιτίες του πονοκεφάλου είναι διάφορες καθώς αποτελεί το κύριο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, οπότε οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε οποιοδήποτε άλλο όργανο μεταφέρει την …ανησυχία του στον εγκέφαλο και αυτός αντιδρά προειδοποιητικά με τον πόνο. Ας δούμε λοιπόν 10 από τις βασικές αιτίες που τον «ιντριγκάρουν».
Καιρικές συνθήκες
Οι δραματικές ή απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, και ειδικά το πολύ κρύο είναι η αιτία για περισσότερο από το 50% των πονοκεφάλων που έχει καταγραφεί σε ασθενείς με ημικρανίες. Ο καιρός επηρεάζει τα νεύρα και κατ’ επέκταση το κεντρικό νευρικό σύστημα, που αποτελείται από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
Ωστόσο επειδή δε μπορούμε να …ελέγξουμε τις κλιματολογικές συνθήκες ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η φαρμακευτική αγωγή μέχρι να αλλάξει ο καιρός, τουλάχιστον.




Αλλαγές ύπνου
Λίγη ή υπερβολική ξεκούραση μπορεί να έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Οι πολλές ώρες ύπνου αλλά αντίθετα και τα ξενύχτια, μπορούν να ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σας. Οι αλλαγές στο συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου που έχετε, διαταράσσει τις ισορροπίες σε μέρος του εγκεφάλου και ενεργοποιεί τον πόνο.
Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα στάνταρντ πρόγραμμα ακόμα και στις διακοπές, έστω και αν αυτό είναι δύσκολο, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο.
Προσοχή στην πίεση
Η υπέρταση είναι μία ακόμα αιτία ενός ενοχλητικού πονοκεφάλου, ο οποίος ενδεχομένως να συνοδεύεται από ζάλη και θολή όραση. Οι γιατροί αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται και αιμορραγούν, προκαλώντας πίεση στον εγκέφαλο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ελέγξτε την πίεσή σας και τηρήστε τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας δώσει.




Φάρμακα
Όχι μόνο η υψηλή πίεση αλλά και τα ίδια τα φάρμακα που παίρνετε για να την αντιμετωπίσετε ενδέχεται να προκαλούν πονοκεφάλους καθώς στην ουσία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Βέβαια και άλλα παραπλήσια φάρμακα μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Για παράδειγμα έχουν αναφερθεί ότι φαρμακευτικές αγωγές για το άσθμα και τη γρίπη, όπως είναι τα αντισταμινικά και τα αποσυμφορητικά, διεγερτικά, διαιτητικά χάπια αλλά και εκείνα που προτείνονται για ορμονικές θεραπείες, συχνά προκαλούν πονοκεφάλους. Ακούγεται ειρωνικό αλλά ακόμη και φάρμακα κατά της ημικρανίας, αν χορηγηθούν για μεγαλύτερο διάστημα από ότι επιτρέπεται, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Ιδανικός για την αντιμετώπιση αυτού είναι ο γιατρός σας, ο οποίος μπορεί να ελέγξει ποιο φάρμακο προκαλεί τι και είτε να σας μειώσει τη δόση είτε να σας αλλάξει τα φάρμακα.
Άγχος και στρες
Όπως είναι αναμενόμενο το στρες και το άγχος έχουν μεγάλη δόση ευθύνης για τους πονοκεφάλους. Πώς όμως το κάνουν αυτό; Ο υποθάλαμος είναι το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που ουσιαστικά ευθύνεται και ανταποκρίνεται στις δυσλειτουργίες του οργανισμού, ενεργοποιώντας τους νευρώνες ανίχνευσης του πόνου για το κάθε όργανο.
Δυστυχώς το στρες είναι αναπόφευκτο αλλά μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας σε αυτό και πώς να το διαχειρίζεστε ώστε να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πονοκεφάλους.




Παγωτό
Αυτό που λένε πολλοί ότι όταν κάποιος φάει γρήγορα και απότομα παγωτό πονάει το κεφάλι του, έχει μία απόλυτα λογική εξήγηση. Ο βασανιστικός πόνος μετά την πρώτη... δαγκωματιά συμβαίνει επειδή ακριβώς η ψυχρή θερμοκρασία ενεργοποιεί τα νεύρα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους αντιδρούν μειώνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό που προκαλείται είναι ένα είδος μίνι ημικρανίας. Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε αυτόν τον πόνο είναι πολύ απλά να φάτε το παγωτό σας πιο αργά.
Αλκοόλ
Κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε ορισμένα συστατικά που περιέχει το αλκοόλ, όπως για παράδειγμα η τυραμίνη στο κόκκινο κρασί. Επιπλέον η αφυδάτωση, που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ εντείνει τον πονοκέφαλο.
Μάλιστα τόσο αφυδάτωση όσο και η έλλειψη ύπνου ή φαγητού διαταράσσουν την ισορροπία του σώματος, ενεργοποιώντας το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που προκαλεί τον πονοκέφαλο. Άρα την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να το ρίξτε λίγο έξω, προτιμήστε να διαβάσετε τα συστατικά του ποτού σας, και μην ξεχνάτε παράλληλα να πίνετε αρκετό νερό.







Κορδέλες και κοκαλάκια στα μαλλιά
Η γνωστή ρήση «μπρος στα κάλλη τι ‘ναι ο πόνος» βρίσκει εδώ ακριβώς την εφαρμογή της. Μπορεί να αποτελούν στυλιστικές επιλογές ιδανικές για το look σας αλλά μάλλον ο εγκέφαλός σας έχει διαφορετική άποψη. Στην πραγματικότητα τα κοκκαλάκια και οι κορδέλες δεν είναι και ότι πιο υγιές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι τόσο σφιχτά, που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στους μυς. Η αντίδραση του οργανισμού είναι ο πονοκέφαλος και η λύση απλά να αφήστε ελεύθερα τα μαλλιά σας.
Κάπνισμα
Υπάρχουν αρκετοί ιατρικοί λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα και ο πονοκέφαλος είναι άλλος ένας. Το μειωμένο οξυγόνο στο αίμα είναι σημαντικός παράγοντας που ενεργοποιεί τον πονοκέφαλο. Αυτό ωστόσο συμβαίνει σταδιακά αλλά με την πάροδο των χρόνων εντείνεται σημαντικά. Και όσο για τη λύση, ηλίου φαεινότερο: κόψτε το τσιγάρο.







Πείνα
Αν έχετε τη συνήθεια να …προσπερνάτε γεύματα, μην απορείτε για τις ημικρανίες σας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος πεινάει, η μυϊκή ένταση και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν σαν αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο. Η απάντηση σε αυτόν τον πονοκέφαλο είναι να προσπαθείτε να τηρείτε το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα κάθε μέρα.

http://www.clickatlife.gr 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου